De onderwijssector biedt nog veel kansen voor verduurzaming. Het is een uitdaging voor veel bestaande onderwijsbestuurders om hun panden te renoveren naar frisse en toekomstbestendige gebouwen. Een duurzaam schoolgebouw heeft een gezond binnenklimaat, een laag energieverbruik en is betaalbaar. Bij het onderwijs spelen schoolbesturen en de gemeenten een belangrijke rol in deze verduurzaming. Het complex aan de Aaleyda van Raephorstlaan 243 in 2015 geopend. Vanuit de stichting is gevraagd te assisteren bij de verdere verduurzaming.

Er is een WKO en gas aanwezig in het complex, maar er is een wens om uiteindelijk Aargasvrij te zijn. Voor de weg hierna toe is besloten een volgende stap te nemen door zonnepanelen (PV) 540 stuks op het dak aan te brengen met een terugverdientijd van ca. 3 jaar. Zodat er meer zekerheden is over de kosten dan bij een flexibel elektra contract. Hierdoor zijn er aan het eind van het jaar geen grote verrassingen bij de eindafrekeningen voor elektra. En wordt het huidige elektra verbruik over het jaar beschouwd geneutraliseerd. Het project wat is begeleidt, is uitgevraagd op kwaliteit en leveringszekerheid van de PV installatie.

De PV-installatie is zo ontworpen dat er over de gehele dag stroom wordt opgewekt (in de Piek) als de schoolkinderen aanwezig zijn. En er is ruimte over gehouden op het dak. Zodat als er later geen gas meer wordt gebruikt in het pand. En er tevens nog extra ruimte over is voor een extra technische installatie of extra PV om de extra stroomkosten van bijv. een warmtepomp naderhand te neutraliseren.