Switi in Amsterdam is een van de prominente projecten die specifiek wordt genoemd in ‘Hoog Hout haalbaar’. Switi is ontwikkeld door BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling en gerealiseerd volgens het biobased circulaire houtbouwconcept van Ekowood Houses. Het project is volledig technisch ontworpen en geprefabriceerd in de fabriek van Ekowood, en daarna op de bouwplaats opgebouwd. Voor het architectonisch ontwerp werkte Ekowood Houses samen met HOH Architecten.
Switi bestaat uit een toren met 45 appartementen verdeeld over acht verdiepingen en 24 rijwoningen, allemaal volledig van hout. Wat Switi uniek maakt in Nederland, is dat dit de eerste en enige houten hoogbouw is met een eveneens houten kern, dus geen hybride constructie. Hiermee draagt Switi bij aan de duurzaamheidsambities van de gemeente Amsterdam en de Metropoolregio Amsterdam (MRA) om meer biobased te bouwen.
Houtbouw en CO2-Reductie
Houtbouw speelt een cruciale rol in het verlagen van de CO2-footprint van een gebouw. Het gebruik van hout als bouwmateriaal heeft verschillende voordelen op het gebied van duurzaamheid:
- Koolstofopslag: Bomen absorberen tijdens hun groei CO2 uit de atmosfeer. Wanneer deze bomen worden geoogst en verwerkt tot bouwmateriaal, blijft de opgeslagen koolstof in het hout vastgelegd voor de levensduur van het gebouw. Dit fenomeen, bekend als ‘Carbon Storage’, helpt bij het verminderen van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer.
- Lagere CO2-emissie: De productie van hout vereist minder energie in vergelijking met traditionele bouwmaterialen zoals beton en staal, die zeer energie-intensief zijn en hoge CO2-emissies veroorzaken. Door hout te gebruiken, worden deze emissies aanzienlijk verminderd.
- Hernieuwbare bron: Hout is een hernieuwbare bron, wat betekent dat het kan worden aangevuld door middel van duurzaam bosbeheer. Dit zorgt ervoor dat de impact op het milieu minimaal blijft en dat de natuurlijke bronnen behouden blijven.
- Biobased en Circulair: Houtbouw past goed binnen de principes van biobased en circulaire economie. Materialen kunnen aan het einde van hun levenscyclus worden hergebruikt of gerecycled, wat bijdraagt aan een vermindering van afval en een efficiƫnter gebruik van grondstoffen.
Dankzij de lage materiaalgebonden CO2-emissie en de hoge hoeveelheid opgeslagen koolstof in de constructie, draagt Switi bij aan het behalen van de klimaatdoelen van Parijs en de Global Sustainable Goals van de Verenigde Naties.
Gezond en Comfortabel Wonen
Switi scoort ook uitstekend op het gebied van loop- en contactgeluid, luchtdichtheid van de woningen, thermische isolatie en de gezondheid van het binnenklimaat voor de bewoners. Het project creƫert een nieuw, sfeervol woongebied direct naast het Nelson Mandelapark, waar bewoners kunnen genieten van een duurzame en comfortabele leefomgeving.
Meer informatie is te vinden op www.nieuwbouw-switi.nl.