De kerk vervult een brede publieke functie en is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een veelzijdig en uniek podium voor congressen, diners, jubilea, lezingen, concerten en tentoonstellingen. Het schip, het hoogkoor, de kapel, de Librije en de Fredericikamer kunt u huren voor uw evenement. U kunt er ook trouwen: de Martinikerk is een officiële trouwlocatie van de Gemeente Groningen. Het schip leent zich perfect voor grote evenementen tot maar liefst 1200 gasten. Met een kleiner gezelschap (12 tot 100 personen) kunt u terecht in de Fredericikamer, de Librije of de kapel. Elke zondag wordt de Martinikerk gebruikt voor het doel waarvoor deze is gebouwd: kerkdiensten. Een unieke ambiance in het hart van de stad. Martinikerk, ruimte voor inspiratie. Een eer dat we gevraagd zijn om mee te denken voor de energiebesparingen.
De stichting kreeg te maken met een flexibel contract waardoor de energieprijzen voor gas en stroom significant gaan stijgen. Bij monumenten moet je snappen hoe een oud pand is gebouwd, functioneert en welke maatregelen mogelijk zijn zonder dat er teveel vocht ontstaat in het pand en/of te droog klimaat ontstaat. Hierdoor wordt namelijk het hout,- en metselwerk aangetast. Voor de stichting is een QuickScan gemaakt voor de korte,- middellange en lange termijn energiemaatregelen en de weg naar aardgas vrij. Maar ook hoe het pand slimmer kon worden aangestuurd en gemonitord. En welke subsidies van toepassing kunnen zijn.
Een goede ventilatie, luchtkwaliteit en binnentemperatuur is nodig om gezond en prettig in een pand te verblijven zonder schimmels. Om een oud gebouw te laten voldoen aan uw wensen en eisen als moderne gebruiker, zijn er vaak (bouwkundige) ingrepen nodig. Onder het binnenmilieu vallen de luchtkwaliteit, temperatuur, geluid, licht en straling. Goede ventilatie, zon- en geluidwerende voorzieningen zijn belangrijk. Van te hoge concentraties CO2 of andere stoffen zoals allergenen en ziektekiemen kunt u gezondheidsklachten krijgen. Ook geluidsoverlast, een te lage of te hoge temperatuur leiden tot klachten.
Er is gekeken naar de bouwkundige staat en de werking van het warmte systeem incl. waterzijdig inregelen, de ventilatie, verlagen temperaratuur, de kozijnen, klimaat, ventilatie, comfort en eventuele schimmels/vocht, een nieuwe luchtsluis en de verlichting.
Door het slimmer inregelen van de CV installatie en plaatselijk verwarmen konden deze maatregelen zich in ca. 1 tot 2 jaar terug verdienen. En door te veranderen van o.a. halogeen naar LED kon de nieuwe installatie zich in ca. 1 tot 3 jaar terug verdienen.
De stichting gaat met de adviezen uit de QuickScan tezamen met een lichtadviseur en installateurs aan de slag om de maatregelen op korte termijn in te voeren. Zodat de energierekening ‘behapbaar’ blijft.
Meer info: www.martinikerk.nl