Er kwam in 2021 het verzoek te adviseren over een all electric installatie voor een grote monumentale woning. Later in dit gebied komt datawarmte beschikbaar. Het is nog niet bekend of dit 30,- 40,- of 70 graden uiteindelijk beschikbaar komt. Zodat het systeem zo ontworpen is dat het eventueel wanneer het noodzakelijk is alsnog hierop kan worden aangesloten, over bijvoorbeeld 15 jaar. Maar ook later er bijv. een zonneboiler kan worden aangesloten.

Adviseur Richard Ruijtenbeek: “Het moest een installatie worden die past bij een monument, maar qua prestaties niet onderdoet voor een luxe nieuwbouwwoning met kantoor. Koeling én warmte, zonder de monumentale buitenschil aan te tasten en een niet zichtbaar systeem in de werk- en woongedeeltes. Maar tevens richting de toekomst flexibel om aan te sluiten op het toekomstige wijksysteem. Kortom, een flinke uitdaging!”

Nieuw in Nederland
“Er is gekozen voor een systeem dat comfortabel en verantwoord zowel koeling als warmte levert. In het souterrain zijn LT-radiatoren geplaatst om het vocht te verwijderen en op de begane grond een apart hotelsysteem voor koeling en verwarming i.v.m. de marmeren vloer. Op de drie verdiepingen is een ‘droge’ vloerverwarming geïnstalleerd en koeling voor de werk- en slaapruimtes. De installateur heeft geholpen bij installatie van de HT warmtepomp, het buffervat en de cv-installatie, die nieuw waren in Nederland.” Ook is er een WtW geplaatst zodat de woning niet gaat ‘zweten’. Ventilatie is belangrijker dan isoleren bij monumentale panden. Ook zijn er aan de voor,- en achterzijde PV (zonnepanelen) geplaatst. Zodat er de over de gehele dag zon opbrengst is. Later is het mogelijk wanneer nodig een batterijsysteem te plaatsen bij de inverters.

Isolatie
De bestaande kozijnen zijn renoveert en er is speciaal renovatieglas HR++ erin gefreesd. Het is een muur zonder spouw zodat er een binnen voorzet wand is geplaatst en overal kozijnen in de stijl van een jaren 30 zijn gemaakt door de timmerman. Ook is er op de zolder een extra appartement gecreëerd met een extra badkamer. En is de kelder en dak extra geïsoleerd. De beoogde RC waarde is berekend om die van nieuwbouw besluit waardes van huidige nieuwbouw woningen te evenaren van minimaal 3,5, bij daken 6 en bij gevels 4,5. Met een aandeel hernieuwbare energie van 92,4 % en berekend verbruik volgens de NTA van 6,83 KWh/m2 per jaar.

Energielabel A+++
“Het project is van een oude energielabel E (met oud dubbelglas begane grond) naar een nieuwe NTA8800 energielabel A+++ gebracht. De inkoop van de verduurzaming is begeleidt, tezamen met de aannemers en installateurs is begeleidt. De NTA berekeningen zijn tevens voorbereidt en begeleidt. In 7 maanden is de woning en inrichting geheel van binnen gestript en qua installatie en afwerking totaal opnieuw afgewerkt in de monumentale ‘stijl’ zodat het binnenklimaat en afwerking niet onder doet voor een jaren 30 nieuwbouwwoning.

Tekst loopt door onder de afbeelding

De maandelijkse energiekosten zijn teruggebracht per maand van 245 euro (2019) en momenteel 850 euro (2022) naar max. 90 euro, incl. warmte en koeling. Het verwarmingssysteem gebruikt 2/3 omgevingswarmte uit de buitenlucht en 1/3 elektriciteit. Het huis wordt tot drie keer efficiënter verwarmd dan met een traditioneel verwarmingssysteem op fossiele brandstof. Het systeem vraagt nauwelijks onderhoud, zodat de gebruikskosten laag blijven. De elektrische energie komt vanaf het dak en het net.” Het systeem werkt naar behoren en is afgesteld voor een comfortabel en zuinig binnenmilieu.” Tevens is door de bank het huis opnieuw getaxeerd en heeft de meerwaarde geresulteerd in een hogere marktwaarde en daarmee een lager rente en risico voor de bank.