Op het landelijk gelegen landgoed ‘Casa Carmeli’ te Vogelenzang wonen, werken en bidden de zusters, en bieden zij ook een plek aan voor particuliere gasten om dichter bij God te komen of voor een stilte retraite in de stilte van een kloosterlijke omgeving. Een gedeelte van de gebouwen is omgevormd tot zorgappartementen, waarin er een plek is voor mensen, die niet in aanmerking komen voor opname in een verpleeghuis, maar wel behoefte hebben aan een veilige woon- en leefomgeving. Het huis van de Nederlandse provincie, Casa Carmeli, is gevestigd in Vogelenzang en maakt deel uit van de wereldwijde congregatie van de Karmelietessen van het Goddelijk Hart van Jezus. Op dit moment zijn er 54 huizen in 16 landen. Het generaal bestuur woont en werkt in het moederhuis in Sittard. De stichteres, de zalige Maria Teresa van de H. Jozef is in de kapel begraven. Meer info: www.reginacarmeli.nl

Er is geconstateerd dat er veel stroom en gas wordt gebruikt. Zodoende is er een inventarisatie van de verschillende verwarming, – en elektra systeem gemaakt in oktober 2022. Doordat er een nieuw flexibel contract komt in 2024 is er ook de behoefte om te kijken naar ‘laaghangend fruit’ om deze in 1 jaar waar mogelijk te implementeren. Oppervlakte/vloeroppervlakte is 19.500m2 het bouwjaar 1920 en in  1960 gerenoveerd. Het energielabel is onbekend, ingeschat wordt een E/F label. Het bleek in de schouw door de verschillende systemen er zaken niet goed waren afgesteld en enkele installaties niet voldoende presteerden.

Het klooster is een bijzonder en oud pand. Bestaande uit verschillende delen met verschillende bouwjaren. Het is te verdelen in 2 delen. Het bezinningshuis voor gasten en het moederhuis voor de zusters. Ook is er een kapel aanwezig. Het pand is zeer beperkt geïsoleerd, heeft voornamelijk standaard dubbel glas (zonder ventilatie roosters) en is zeer groot in omvang. Hierdoor is met name het gasverbruik hoog. Het totale pand wordt verwarmd met cv-ketels en radiatoren. Deze ketels voorzien ook de ruimten van warm water, onder andere door grote buffervaten te voeden. Voor het warme water zijn ook vlakke plaat zonnecollectoren aanwezig. Ook is er lokaal koeling voor middel van warmtepomp airco’s aanwezig en een zonneboilers. Ventilatie wordt gedaan door middel van verschillende luchtbehandelingskasten. Onder de kapel zijn deze modern, maar in andere delen van het pand verouderd en uitgeschakeld (luchtbehandeling centrale). Het verwarmingsverbruik voor de omvang van het pand valt mee, maar ligt gezien het beperkt aantal bewoners en gebruikers, erg hoog.

Door de bestaande lampen te verwisselen voor LED Is een besparing te realiseren van 90% op de halogeenlampen. Door de verblijven die intensief worden gebruikt en de radiatoren waterzijdig in te regelen in de intensief gebruikte gedeeltes en daar de temperatuur te verlagen en meer plaatselijk te verwarmen en de overige radiatoren minimaal te gebruiken is de verwachting dat hierdoor de energierekening op gas ca. 30% verlaagd kan worden en binnen ca. 1-2 jaar wordt terugverdient (excl. subsidies).

De zonnepanelen waren gedateerd zodat het advies is deze te vervangen door zonnepanelen met een terugverdientijd onder de 3 jaar. De oude zonnepanelen zouden bijv. als carport dak op het parkeerterrein hergebruikt kunnen worden.

Door de bestaande installatie aan te passen en enkele CV voor HT warmtepompen in cascade te vervangen en enkele delen plaatselijk met infrarood te verwarmen is het mogelijk enkele bouwdelen van het gas af te halen en daarmee ook 30% te kunnen besparen op gas verbruik. Dit zal verder onderzocht moeten worden. Het overige deel zou mogelijk op het toekomstige warmtenet kunnen aansluiten. Zodat uiteindelijk het gehele pand van het gas af kan. Ook is er gekeken naar een monitoringssysteem voor het pand zodat het beter presteert en effectiever kan functioneren voor de gebruikers.