Van de liften tot de stadionlampen en van de biertaps tot de verlichting in de spelerstunnel: alles in de ArenA draait tijdens Ajax-Heerenveen op groene stroom. De energie uit de 4.200 zonnepanelen op het ArenA-dak wordt opgeslagen in twee superbatterijen van in totaal 8.6 Megawattuur. Daarmee kun je 1,7 miljoen telefoons opladen of zo’n 20.000 huishoudens een uur van stroom voorzien. De ArenA-batterijen worden verder aangevuld met groene energie van een lokale windturbine en zonnepark, ingekocht via de Groendus Energiemarktplaats. De twee superbatterijen met een totaal van 8,6 megawattuur. Dit is genoeg om 1,7 miljoen telefoons op te laden of zo’n 20.000 huishoudens een uur lang van stroom te voorzien. De Amstelvogel is meer dan alleen een windmolen; het is een symbool van samenwerking en duurzaamheid. Dankzij de energie die het opwekt, is voetballen in de ArenA nog nooit zo groen geweest. De JC Arena is ontzettend trots op deze coöperatie die schone energie levert en bijdraagt aan een duurzamer Amsterdam. Benieuwd naar de Amstelvogel? Bekijk dan deze video:

De ambitie van het stadion is om in 2030 ‘net-positieve’ evenementen te houden. Met andere woorden, ze willen alleen nog maar een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij en het klimaat. Energieopslag en slimme energiebesturing zorgen voor een optimaal gebruik van de groene energie die wordt opgewekt door de zonnepanelen. De accu’s ondersteunen het elektriciteitsnet en dienen als opslag wanneer er een energieoverschot is, waardoor het net wordt ontlast en beter in balans blijft. Zodat de bedrijven om de JC Arena ook mee kunnen profiteren. De Johan Cruijff ArenA batterij is het grootste Europese energieopslag in een commercieel gebouw.

De Johan Cruijff ArenA is het grootste stadion van Nederland en een pionier op het gebied van duurzaamheid. Zo beschikt de ArenA al sinds 2018 over een megabatterij, bestaande uit tweedehands accu’s van elektrische auto’s. Daarnaast wordt er ook groene energie gewonnen uit een biovergister en het inkopen van windenergie. Het led-graskweeksysteem voor de grasmat en de led-stadionverlichting besparen de ArenA jaarlijks een aanzienlijke hoeveelheid energie. Het stadion en het omliggende gebied fungeren ook als een proeftuin waarin innovaties op het gebied van mobiliteit, veiligheid en duurzaamheid worden getest en gecreëerd.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Mede gefinancierd in het kader van de respons van de Europese Unie op de COVID-19-pandemie. RRR-advice heeft de subsidie begeleidt en de vergunningen namens de gemeente als spin in het web voor de JC Arena. Momenteel worden alweer 3 nieuwe duurzame pilots samen met de JC Arena geïnitieerd.