met netcongestie toch naar bijna Emissieloze bronnen richting 2035
Sinds juni 2018 zijn de twee academische ziekenhuizen AMC en VUmc samengegaan tot Amsterdam UMC. Met ruim 19.500 mensen werken de twee locaties van Amsterdam UMC samen aan goede en toegankelijke zorg met totaal ca. 1000 bedden. In ZuidOost is dhr. Ruijtenbeek betrokken voor de energietransitie. Het VUmc – nu dus een locatie van het Amsterdam UMC – is gevestigd aan de De Boelelaan in Buitenveldert in stadsdeel Zuid en ligt nabij de A10. De totale organisatie een gemiddelde personeelsbezetting van ca. 7.200 fte’s en ca. 24.000 studenten. Het primaire proces van onderwijs, onderzoek en zorg is leidend. Voor de locatie VUmc bij de Zuidas is gevraagd met het RRR-team van 4 man met de klant-teams een praktische visie richting 2035 te maken. Waarbij uitfasering fossiel gas met de huidige congestie de basis is.
Bij het verduurzamen van een campus staan organisaties vaak voor grote uitdagingen. Netcongestie en de overgang naar een fossielgasvrije toekomst vereisen een doordachte en technische aanpak van de gebouwen met de bronnen. RRR Advice biedt de expertise om deze complexe transitie in kaart te brengen en te begeleiden, van de eerste analyse tot de uiteindelijke implementatie. We hebben de expertise van de ondergrond, de bronnen, de gebouwen, de installatie en de software. Van gebouwanalyse, bronanalyse en installatie en software integratie. Niet in een dik rapport maar in een verkorte presentatievorm met kaarten, zodat alle klant-teams op alle niveaus kunnen worden meegenomen.
Onze roadmap biedt een helder overzicht van het traject tot 2035. Het begint met een intake waarin we de huidige situatie en uitdagingen in kaart brengen. Vervolgens stellen we randvoorwaarden op en evalueren we verschillende oplossingen in een variantenstudie. De resultaten worden gepresenteerd in kernachtige rapportages en technische kaarten die zowel gebouwprofielen als strategische energieplannen omvatten. Van bron integratie tot ruimtelijk beslag en leidingen die wel passen in de drukke ondergrond.
Een duurzame campus begint met een grondige oplossingsanalyse. We voeren een uitgebreide omgeving en installatiescan uit en gebruiken een kwalitatieve keuzematrix om gebouw- en gebied gebonden opties te beoordelen. Denk hierbij aan factoren zoals technische haalbaarheid, juridische kaders, milieu-impact en financiële haalbaarheid. En vooral wat is echt nodig en waar zitten de slimme technische acties. Door onze methodische aanpak met de klant-teams komen we ook hier tot de meest veelbelovende oplossingen na analyse van de 15 minuten data per energiebron per gebouw. Want zien is geloven en inzicht geeft kans om wel te kunnen handelen naar de toekomst.
Voor elk gebouw selecteren we maximaal drie energieconcepten die we vervolgens diepgaand analyseren. Dit omvat de energetische impact, de totale eigendomskosten, infrakosten, bron mogelijkheden en de bijdrage aan de bron CO2-reductie. Daarnaast kijken we naar integrale oplossingen op gebiedsniveau, zoals Warmte-Koude Opslag (WKO) en de ruimtelijke ordening in de ondergrond. En andere zaken zoals in dit geval TED (Thermische Energie Drinkwater) voor de regeneratie. Onder een ambitieus WKO Max-scenario ontwikkelen we een strategisch bronnenplan waarin de optimale positionering van warmte- en koude bronnen wordt uitgewerkt en door de efficiëntie van de nieuwe installatie die zorgt dat ondanks de congestie je nieuwe bronnen kan implementeren. Waarbij bedrijfszekerheid, betaalbaarheid en duurzaamheid, hand in hand gaan. Het is net een puzzel van 1000 stukjes. Die we graag maken met ons team en de klant-teams. Want alleen ga je snel, samen kom je verder.
Met deze inzichten gaan we aan de slag met het opstellen van advies en strategieën. De voorkeursconcepten worden vertaald naar concrete technische en uitvoerbare plannen met de beheer, bron,- en infrateams. Gedetailleerde kostenramingen, risicoanalyses en technische specificaties vormen de basis voor een naadloze overgang naar de uitvoeringsfase. Hierbij ligt de nadruk op praktische toepasbaarheid, zodat de implementatie later zonder grote problemen kan verlopen.
In de eerste implementatiefase blijft RRR Advice nauw betrokken. Net als voor de universiteit Utrecht in het Science park. We ondersteunen bij inspectie en monitoring, commissioning, het testen en inregelen van installaties met zijn software en de algehele projectcoördinatie waar noodzakelijk met de klant-teams. Hierdoor ben je verzekerd van een campus die voldoet aan alle eisen en planningen en klaar is voor een duurzame toekomst naar 2035. Met deze aanpak biedt RRR Advice niet alleen een technische routekaart, maar ook een strategische visie, en hulp bij implementatie zodat de bronnen bijna emissieloos worden richting 2035 ondanks de congestie tot ca. 2033 in Amsterdam. Hierdoor is de campus bestand tegen de uitdagingen van vandaag en morgen met een betaalbare energierekening en stabiele energiesystemen inclusief de back-up(s).
Impressie bron: VISIE OP DE NIEUWEVU CAMPUS by Vrije Universiteit Amsterdam – Issuu issuu.com/vuuniversity/docs/campusvisie