Om congestieproblemen te doorbreken, hebben we de afgelopen vier jaar tijdens het LIFE-project meerdere mogelijkheden bedacht om dit te doorbreken zodat we duurzaam verder kunnen bouwen. Op 6 maart vond de eindconferentie congestie LIFE (RVO mooi subsidie) plaats. Met o.a. congestie en inclusie project in de JC Arena. Vandaag is na 4 jaar gepresenteerd hoe de LIFE tools en collectieve aanpak hét verschil maken bij de energietransitie onder netcongestie. Echt trots op het hele team met alle kennispartijen, de marktpartijen, de gemeenten met Liander en Coforce samen bereikt hebben. Alleen ga je snel, samen kom je verder werd genoemd. Met o.a. de buurtanalysescan van Liander en de digitale twin onder onderstation Bijlmer Noord Liander van de TU Delft om de toekomst groene groei te simuleren, quickscantool buurt congestie van Enertrans i.s.m. blauwe feniks (warmte-koude en elektra) en de tool van Spectral die bij Schiphol wordt gebruikt en mede in dit project ontwikkeld is.

In juni zijn de rapporten en de laatste tools definitief klaar en kan je de informatie van het onderzoek en de tools vinden vanaf augustus op openresearch Amsterdam.

Enkele tools zoals de buurt analyse scan grootgebruikers Liander (scan netburen) en die van Spectral en Enertrans zijn al beschikbaar. In ZuidOost gaan we verder met de energiehub via de greenbusinessclub en nieuwe ontwikkel projecten met AMS en energielab ZuidOost. Meer info: https://lnkd.in/gA745hPc en energielab ZuidOost www.energielabzuidoost.nl Want stoppen is geen optie.

De kracht van het collectieve: alleen ga je sneller, samen ga je verder
Waar we in veel gebieden in Nederland aanlopen tegen een bouwstop vanwege netcongestie, bouwde Zuidoost afgelopen jaar het meeste in Amsterdam. De energietransitie is in volle gang. Om dat in goede banen te leiden startte in 2021 het Local Inclusieve Future Energy (LIFE)-project. LIFE onderzocht hoe ons steeds voller rakende elektriciteitsnet duurzaam in kan spelen op de uitdagingen waar we mee te maken hebben. Na vier jaar zijn er waardevolle resultaten bereikt in Amsterdam Zuidoost. Dhr. Ruijtenbeek was in dit project zowel in de stuurgroep namens Amsterdam en inhoudelijk meewerkend in de diverse werkgroepen. Richard heeft destijds met o.a. Hugo, Elsa, Henk en de andere kennisinstellingen dit voorstel gemaakt toen niemand nog met congestie bezig was. Want vooruitzien, is zorgen dat je niet stilstaat. Bedrijven, overheden en kennisinstellingen hebben in een breed samenwerkingsverband een baanbrekende stap gezet in de aanpak van netcongestie in Amsterdam Zuidoost. Door slim gebruik te maken van bestaande batterijcapaciteit van de Johan Cruijff ArenA en innovatieve data-tools wordt het elektriciteitsnet in de toekomst efficiënter te benutten. Dit maakt het mogelijk om in het gebied op een duurzame manier verder te bouwen aan stedelijke ontwikkeling.

Netcongestie is een van de grote uitdagingen in Nederland en ook in Amsterdam Zuidoost. Veel bedrijven in Zuidoost willen wel duurzaam uitbreiden, maar kampen met een gebrek aan aansluitcapaciteit en zoeken vaak naar individuele oplossingen. Dat is kostbaar en inefficiënt. Het LIFE-project onderzocht hoe een collectieve benadering bij kan dragen aan de energieverdeling. Door samen te werken met al bestaande batterijcapaciteit, van onder andere de Johan Cruijff ArenA, concludeerden de partners in het LIFE-project dat een significante deel van het piekvermogen in het lokale net kan worden opgevangen. Zo dragen ze bij aan het stabiliseren van het stroomnet in de regio maar ook in het landelijke elektriciteitsnet.

Data-gedreven inzicht en kansen voor het lokale stroomnet
Een ander innovatief resultaat is de ontwikkeling van een datatool waarmee externe partijen, zoals de gemeente Amsterdam, beter inzicht krijgt in de capaciteit van het elektriciteitsnet. De gemeente kan daardoor een beter geïnformeerde rol vervullen en samen met bedrijven gericht kijken hoe haalbaar ontwikkelplannen zijn en hoe ze succesvol kunnen verduurzamen.

Concreet waren dit de Energie Buurtscantool van Alliander, waarin bedrijven op detailniveau kunnen zien waar in de regio mogelijk ruimte is voor samenwerking met andere bedrijven om het energienet in de omgeving optimaal te benutten en netcongestie te voorkomen. Ook het nauwkeurig stroomnet model Digital Twin, ontwikkelt door TU Delft, waarin onderzoekers het stroomnet van Amsterdam -Zuidoost nabouwden om zo beter inzicht te krijgen in hoe duurzame verstedelijking kan worden aangepakt.

Betrekken van bewoners
De visie van LIFE is dat ook bewoners baat hebben en betrokken worden bij het project. Dat uiteindelijk iedereen samenwerkt voor een stabiel elektriciteitsnet. De intentie is om  met groep contracten en adere slimme samenwerken het net beter te gebruiken, ook wordt er in Zuidoost een lokale energiecoöperatie op te zetten, waarin bewoners en lokale bedrijven samen kunnen investeren in duurzame energieoplossingen zoals zonnepanelen en bijdragen aan het verminderen van de netcongestie. Als bewoners en bedrijven investeren in een duurzaam elektriciteitsnet kan iedereen profiteren van een stabiel en duurzaam energiesysteem en bijdragen aan de energietransitie.

Belang voor de toekomst
De resultaten van het LIFE-project laten zien dat er duurzaam gebruik kan worden gemaakt van het elektriciteitsnet én netcongestie effectief kan worden aangepakt. De inzichten geven handelingsperspectief aan gebieden met vergelijkbare uitdagingen om de maatwerk oplossingen voor hun situatie te verkennen.

Bovendien maakt dat de investering in het elektriciteitsnet de regio Amsterdam -Zuidoost op een duurzame manier verder kan ontwikkelen en verstedelijken in de toekomst. Daar plukt uiteindelijk iedereen de vruchten van: bedrijven, gemeente én bewoners.

Samenwerkende partijen binnen dit project zijn:

Johan Cruijff ArenA, Gemeente Amsterdam, Spectral, AMS Institute, CoForce, TU Delft, Alliander, EnerTrans, Amsterdam Energy ArenA, Hedgehog Applications, Universiteit Utrecht, en de Gemeente Rotterdam.

Meer weten? Link naar LIFE pagina, Life ArenAPoort – Energie Lab Zuidoost